Céčka: Vaše tajná zbraň proti nachlazení?
Céčka: Vitamíny pro zdraví
Céčka, céčka, céčka - kdo by je v dnešní době neznal? Ty malý žlutý zázraky, co nás provázejí už od dětství a slibují nám pevný zdraví. A není divu! Céčka, nebo taky vitamín C, jsou pro naše tělo prostě nezbytný. Vitamín C, odborně zvanej kyselina askorbová, funguje jako pořádnej antioxidant. Chrání naše buňky před útokem volnejch radikálů, který vznikají při normálním fungování těla, ale taky kvůli smogu nebo kouření. Když máme céček dost, naše imunita šlape jak hodinky, rány se hojí rychlejc a železo z jídla se líp vstřebává. Když ho máme málo, jsme unavený, rány se špatně hojí, dásně krvácí a v nejhorším případě můžeme dostat kurděje. Problém je, že si ho tělo neumí samo vyrobit, takže ho musíme dostávat z jídla. Naštěstí ho najdeme spoustu v ovoci a zelenině - třeba v pomerančích, jahodách, černým rybízu, brokolici, paprice nebo šípcích.
Význam vitamínu C
Vitamín C, nebo taky kyselina askorbová, je pro naše tělo prostě nenahraditelný. Všichni známe céčko hlavně jako pomocníka při nachlazení, ale ve skutečnosti toho umí mnohem víc. Funguje jako skvělý antioxidant a chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály. Bez céčka by naše tělo neumělo správně vyrábět kolagen - bílkovinu, kterou potřebujeme pro zdravou pokožku, silné kosti, pružné chrupavky a pevné cévy. Když máme céčka málo, začneme být unavení, můžou se nám dělat modřiny, rány se špatně hojí, a kdyby ho byl opravdu velký nedostatek, mohli bychom dostat i kurděje. Ať už jde o přírodní nebo uměle vyrobený vitamín C, účinek je stejný. Nejlepší je získávat ho z čerstvého ovoce a zeleniny, a když je potřeba, můžeme sáhnout i po doplňcích stravy.
Zdroje céčka v potravě
Céčka jsou pro naše tělo prostě základ. Bez nich by nám nefungovala imunita, buňky by neměly správnou ochranu a železo by se hůř vstřebávalo. Naštěstí máme spoustu možností, jak si je dopřát v chutné podobě. Když se řekne bomba na céčka, první na řadě jsou šípky, rakytník, černý rybíz a paprika. Tyhle přírodní zázraky jsou jimi přímo napěchované a dodají vám pořádný životní náboj. Ale nebojte, céčka najdete i v běžnějších potravinách - citrusy, jahody, kiwi, brokolice, květák nebo špenát, všechno jsou super zdroje. Jasně, vařením část céček zmizí, ale to neznamená, že byste se měli vyhýbat dušené zelenině nebo ovocným kompotům. Hlavní je jíst pestře a vybírat si kvalitní čerstvé potraviny.
Doporučená denní dávka
Céčko je fakt důležitá věc - chlapi by měli denně dostat 90 miligramů, ženský o něco míň, tak 75. Když někdo hulí, měl by si přihodit ještě 35 navíc. U mrňousů je to jinak - mimča do půl roku potřebujou jen 40 miligramů, batolata od roku do tří let dokonce jen 25.
Tomuhle vitaminu se říká taky kyselina askorbová a je to takový všeuměl. Pomáhá tělu zpracovat železo, nakopne imunitu a chrání buňky před poškozením.
Není to žádná věda - stačí jíst pestře a hlavně hodně ovoce a zeleniny. Nejvíc céčka najdete v citrusech, jahodách, kiwi, brokolici, paprice a šípcích. Když to náhodou nejde pokrýt jídlem, můžete sáhnout po nějakých těch vitamínových tabletách.
Nedostatek vitamínu C
Možná jste si mysleli, že céčka jsou jen ty barevný plastový ozdoby z osmdesátek. Ale vitamín C, kterýmu se mezi lidma říká prostě céčko, je pro naše tělo fakt důležitej parťák. Je to zajímavý - i když si ho tělo neumí samo vyrobit, bez něj se prostě neobejdeme. Když ho máme málo, jsme unavený, nemoci nás skolí jedna dvě a rány se hojí jak šnek. A kdyby ho bylo fakt málo? To by pak mohly přijít kurděje - dásně by krvácely a zuby by se začaly viklat. Na obalech to často vypadá jako španělská vesnice - píšou tam kyselina L-askorbová, askorbát sodný nebo askorban vápenatý. Ale nebojte, je to pořád to samý dobrý starý céčko. Tak na to myslete a cpěte do sebe pořádně ovoce a zeleninu. A když to nejde jinak, sáhněte po nějakých kvalitních vitamínech. Vaše tělo vám to vrátí i s úrokama!
Vlastnost | Céčka (Vitamin C) | Citron |
---|---|---|
Doporučená denní dávka | 75-90 mg (dospělý) | Kolem 30 mg na 100 g |
Účinek na organismus | Podpora imunity, tvorba kolagenu, antioxidant | Zdroj vitamínu C, antioxidant |
Příznaky nedostatku céčka
Když se řekne céčko, každý ví, že jde o vitamín, bez kterého se naše tělo prostě neobejde. Jakmile ho máme málo, tělo nám to dá pěkně najevo - cítíme se unavení, jako bez energie a chytáme jednu nemoc za druhou. A když ho máme nedostatek delší dobu? To už může být pěkný průšvih. Dásně nám začnou krvácet při čištění zubů, sebemenší odřenina se hojí pomalu a kůže je suchá jak troud. V nejhorším případě můžeme dostat i kurděje, nemoc, která dřív trápila hlavně námořníky. Proto je fakt důležité dopřávat si céčka dost - nejlíp v podobě čerstvého ovoce a zeleniny, které máme přímo pod nosem.
Předávkování vitamínem C
Céčko, jak všichni známe vitamín C, je fakt důležitý pomocník našeho těla a super antioxidant. Jenže i s ním to musíme umět. Když to s céčkem přeženeme, může nám být pěkně ouvej. Nejčastěji nás potrápí břicho - průjmy, křeče, nebo se nám dělá špatně od žaludku. Kdo má sklony k ledvinovým kamenům, měl by být extra opatrný, protože velké dávky céčka můžou časem způsobit jejich tvorbu. Někdy se taky objeví bolení hlavy, člověk nemůže spát nebo se cítí jako po flámu. Důležitý je vědět, že tyhle problémy vznikají hlavně z přehánění to s vitamínovými doplňky, ne z normálního jídla. Proto je fajn číst příbalováky a držet se doporučených dávek. A když si nejste jistí, zajděte se poradit do lékárny nebo k doktorovi.
Céčka jsou jako sluneční paprsky pro imunitu, zahřejí ji a dodají sílu bojovat s bacily.
Anežka Nováková
Céčko a jeho vliv na imunitu
Céčka, ty malý žlutý pilulky, co je každej zná, jsou prostě nerozlučně spojený s vitamínem C. A není se čemu divit! Vitamín C, nebo teda ta kyselina askorbová, je pro naše tělo fakt důležitej. Pomáhá nám udržet silnou imunitu, chrání buňky před poškozením a stará se o to, aby se nám tvořil kolagen - ten je zas potřeba pro pevný kosti, cévy a zdravou kůži. Naše imunita je vlastně taková osobní ochranka těla, která nás brání před všema možnejma nákazama. A vitamín C? To je její tajnej trumf! Posiluje bílý krvinky, který pak líp bojujou s infekcema. Když máme v těle dost céčka, můžeme se rychlejc zbavit rýmy a dalších nepříjemností. Proto je fakt důležitý hlídat si, aby ho tělo mělo dost - ať už jíme hodně ovoce a zeleniny, nebo si pomůžeme těma žlutejma tabletkami. Tak na sebe dávejte bacha a dopřejte si pořádnou nálož vitamínu C!
Vitamín C a prevence nemocí
Céčko je pro naše tělo fakt důležitá věc, ale sami si ho nevyrobíme. Musíme ho proto dostávat z jídla nebo brát jako doplněk stravy. Je to takový náš osobní ochránce - funguje jako antioxidant a chrání buňky před škodlivinami, kterým se říká volné radikály. Ty vznikají v těle při různých procesech a když jich je moc, můžou způsobit vážné problémy jako potíže se srdcem nebo rakovinu. Když máme céček dost, naše imunita šlape jak má a lépe se bráníme různým bacilům. Vědci dokonce zjistili, že díky céčku můžeme být rychleji zdraví, když nás skolí rýma nebo nachlazení. A ještě jedna věc - bez céčka by naše tělo neumělo vyrábět kolagen. To je taková důležitá bílkovina, která drží pohromadě kosti, klouby, pokožku a cévy.
Céčko v doplňcích stravy
Všichni známe céčka - tenhle vitamín je naprostý základ pro naše zdraví. V lékárně ho ale pod tímhle lidovým názvem nehledejte. Na krabičkách najdete napsáno kyselina L-askorbová, což je vlastně to samý, jen ve vědecký řeči. Ať už tomu říkáme jakkoli, pořád je to jedna a ta samá věc, která v našem těle dělá úplně stejnou práci. A že jí tedy není málo - céčko pomáhá tvořit kolagen, posiluje imunitu a chrání naše buňky před poškozením. Někteří z nás ho potřebují víc než ostatní - třeba kuřáci, starší lidé nebo ti, co jsou často ve stresu. Pokud ho nemáme dost z běžného jídla, můžeme sáhnout po doplňcích. Ale než to uděláte, radši se poraďte s doktorem - i obyčejný vitamín může někdy nadělat neplechu, když se to s ním přežene.
Publikováno: 22. 02. 2025
Kategorie: zdraví