Osvěžte se v létě: Nejlepší recepty na ceviche
Klasické rybí ceviche
Ceviche, to je jídlo plné svěžesti a chuti, které k nám doputovalo z Peru. Jeho základem je čerstvá ryba, marinovaná v citrusové šťávě, nejčastěji limetkové. Kyselina z citrusů rybu krásně zjemní a dodá jí nezaměnitelnou chuť. K rybě se pak přidává cibule, chilli papričky, koriandr a další ingredience, které vytvoří dokonalou symfonii chutí. Existuje mnoho variant receptu na ceviche, ale my se dnes zaměříme na tu klasickou.
K přípravě klasického rybího ceviche budete potřebovat kvalitní filety z mořské ryby,
ideálně z mořčáka, halibuta nebo okouna. Rybu nakrájejte na malé kostičky a nechte marinovat v limetkové šťávě alespoň 30 minut. Mezitím si nakrájejte cibuli na tenké plátky, chilli papričku na drobné kousky a nasekejte koriandr. Po uplynutí doby marinování přidejte k rybě cibuli, chilli, koriandr, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte a podávejte s opečeným toastem nebo kukuřičnými nachos.
Ceviche s krevetami a avokádem
Ceviche, svěží a pikantní pokrm z mořských plodů marinovaných v citrusové šťávě, pochází z Peru. Příprava ceviche nevyžaduje žádné vaření, stačí nechat krevety marinovat v limetkové šťávě, která je „uvaří“ do růžova a dodá jim lahodnou chuť. Díky tomu je ceviche ideální volbou pro teplé letní dny.
Kombinace krevet a avokáda je v ceviche klasikou. Avokádo dodá pokrmu krémovou texturu a jemnou chuť, která skvěle doplní svěžest limetek a koriandru. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat do marinády i chilli papričku, červenou cibuli nebo koriandr.
Ceviche s krevetami a avokádem se skvěle hodí jako lehký oběd nebo večeře. Podávejte ho s opečenou bagetou, nachos nebo tortillou chips, které nasají lahodnou marinádu.
Veganské ceviche z květáku
Ceviche, svěží a pikantní pokrm z ryb marinovaných v citrusové šťávě, nachází své místo i v kuchyni veganů. Květák se v tomto receptu stává překvapivě věrnou náhražkou ryby, a to nejen díky své struktuře, ale i schopnosti nasát všechny chutě marinády. Jemně nakrájený květák se nejprve krátce povaří, aby lehce změkl, a poté se ponoří do osvěžujícího nálevu z limetkové a pomerančové šťávy. Pikantnost dodá ají panca, jemně pálivá paprika s ovocnými tóny, která je pro ceviche typická. Pro ještě autentičtější chuť se přidává i leche de tigre, lahodná marináda zbylá z klasického rybího ceviche. Květákové ceviche se podává s červenou cibulí, koriandrem a plátky avokáda, které mu dodají krémovou texturu.
Pikantní ceviche s chilli papričkami
Ceviche, tohle svěží jídlo z ryb marinovaných v citrusové šťávě, si v poslední době získává na popularitě i u nás. A není divu! Jeho příprava je neskutečně snadná a chuť naprosto dokonalá. Pro ty, co se rádi zahřívají i od jídla, je tu pikantní verze s chilli papričkami. Intenzitu pálivosti si můžete upravit podle chuti, od jemného řízu po pořádnou dávku ohně. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte na kvalitní suroviny. Čerstvá ryba je základ! Recepty na ceviche najdete v hojném počtu na internetu i v kuchařkách. Stačí si jen vybrat ten pravý a pustit se do vaření.
Osvěžující ceviche s citrusy
Ceviche, tohle jídlo plné svěžesti a chuti, v sobě ukrývá to nejlepší z moře a exotiky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá, stačí čerstvá ryba nejlépe mořská, kterou nakrájíte na kostičky a zalijete lahodnou marinádou. A právě marináda je tím, co dělá ceviche cevichem. Základem je limetková šťáva, která rybu jemně "uvaří" a dodá jí nezaměnitelnou chuť. K limetce se pak přidávají další ingredience jako cibule, chilli papričky, koriandr nebo zázvor, které ceviche dodají na pikantnosti a aroma. Existuje nespočet variací a kombinací, takže si každý může najít tu svou oblíbenou.
Exotické ceviche s mangem a kokosem
Ceviche, svěží a pikantní pokrm z ryb marinovaných v citrusové šťávě, si nachází své místo i v českých kuchyních. Tradičně pochází z Peru, kde se těší velké oblibě. My si dnes představíme jeho exotickou variantu s mangem a kokosem, která vaše chuťové pohárky přenese do slunných tropů. Příprava tohoto receptu je velmi snadná a rychlá, takže si ho můžete dopřát i ve všední den. Základem je výběr čerstvé ryby, ideálně mořského vlka, pražemi nebo tuňáka. Rybu nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou. Limetková šťáva rybu jemně "uvaří", proto je důležité ji nechat marinovat alespoň 30 minut. Mezitím si připravíme sladkokyselou zálivku z manga, kokosu, chilli papričky, koriandru a červené cibule. Vše nakrájíme na drobné kousky a smícháme dohromady. Zralé mango dodá potřebnou sladkost, kokos zase exotickou chuť a chilli pikantnost. Po uplynutí doby marinování rybu slijeme a smícháme se zálivkou. Ceviche podáváme s opečenou bagetou, nachos nebo tortilla chips.
Vlastnost | Klasické peruánské Ceviche | Variace s kokosem |
---|---|---|
Hlavní ingredience | Filety z mořských ryb (např. mořský okoun, halibut) | Filety z mořských ryb (např. mořský vlk, tuňák) |
Marinaáda | Limetová šťáva, cibule, chilli, koriandr | Limetová šťáva, kokosové mléko, zázvor, chilli |
Chuťový profil | Svěží, kyselá, pikantní | Svěží, kyselá, pikantní, s nádechem kokosu |
Obtížnost přípravy | Snadné | Snadné |
Tipy pro přípravu dokonalého ceviche
Ceviche, osvěžující pokrm z ryb marinovaných v citrusové šťávě, si získává oblibu i u nás. Jeho příprava se může zdát jednoduchá, ale existuje pár tipů, díky kterým bude vaše ceviche opravdu dokonalé. Základem je použití čerstvé a kvalitní ryby. Ideální volbou je mořský vlk, halibut nebo tuňák. Rybu nakrájejte na malé kostičky a zbavte ji kůže a kostí. Důležitá je také marináda. Použijte čerstvě vymačkanou limetkovou nebo citronovou šťávu, do které můžete přidat najemno nakrájenou cibuli, chilli papričku, koriandr a sůl. Rybu nechte v marinádě odležet v lednici alespoň 30 minut, aby se „uvařila“ v kyselé šťávě. Nezapomeňte, že doba marinování ovlivňuje texturu ryby – čím déle ji necháte odležet, tím bude tužší. Před podáváním ceviche dochuťte solí, pepřem a případně i dalšími bylinkami dle chuti.
Publikováno: 02. 01. 2025
Kategorie: zdraví